GÜNÜMÜZ OFİSLERİNDE 4 C KURALI
Günümüz iş dünyasına y kuşağı çalışanların hükmetmesiyle beraber şirketler de organizasyonel yapılanmalarında değişikliğe gitmeye başlamışlardır. Sert ve baskın hiyerarşinin de ortadan kalkmasıyla birlikte ofislerde de tasarımsal anlamda yeni yapılanmayı destekleyecek şekilde değişimler bir ihtiyaç haline gelmiştir. Şeffaf ve açık bir yönetim anlayışını destekleyen şeffaf mekanlar yaratmak için kütlesel duvarlar yıkılmış, açık ofis sistemine geçilmiştir. Açık ofis sistemi de çalışanların farklı çalışma stillerine olan ihtiyacı, gün içerisindeki verimliliklerinin, üretkenliklerinin artırılması ve aidiyet duygularının pekiştirilmesi gibi ihtiyaçlardan yola çıkarak kendi içerisinde bölümlere ayrılmıştır. Bu bölümler 4 C kuralları dediğimiz kavramlar doğrultusunda tasarlanmaktadır.
1.İŞ BİRLİĞİ (COLLOBRATION)
Toplantıların, takım çalışmalarının, eğitimlerin ve diğer yaratıcı çalışmaların bir arada yapılabileceği alanlar ofisler için çok büyük bir ihtiyaçtır. Bu alanlar, esnek grup masaları, flip chart ve yazı tahtasıyla döşenmiş olup teknolojik alt yapısı sunum için elverişli olacak şekilde tasarlanmıştır. Büyük masaların kullanılması kağıtların ve diğer materyallerin rahatça yayılabilmesinde önemli rol oynamaktadır. Ayrıca duvarlarda kağıtların asılabilmesine olanak sağlamalıdır. Ortak çalışma alanları, konsantrasyon alanlarından uzak yerlerde bulunmalıdır.
2.KONSANTRASYON (CONCENTRATION)
Bazı işler mutlak konsantrasyon gerektirir. Yapılan çalışmalara göre, tipik ofislerde her 11 dakikada bir yapılan işi kesintiye uğratan durumlar oluyor. Bu yüzden çalışanların sadece yaptıkları işe yoğunlaşabilecekleri, tamamen sessiz konsantrasyon alanlarının olması çok önemlidir. Çalışanlar gün içerisinde birkaç saat burada işlerini yapabilecekleri gibi gerekirse günlük işlerinin tamamını bu alanlarda yapabilirler. Durum ne olursa olsun, çalışma ergonomisi çok önemli bir faktördür. Konsantrasyon alanları gürültünün ve kalabalığın olduğu mekanlardan ayrı bir yerde konumlandırılmalıdır. Farklı seperasyonlarla istenmeyen sesler önlenerek izole bir mekân yaratmak mümkündür. Bu mekanlarda kesinlikle herhangi bir konuşmanın yapılmaması, çalışan insanların rahatsız olmaması için konulması gereken bir kuraldır.
3.İLETİŞİM(COMMUNICATION)
İş yeri planlaması, iç iletişimde önemli bir rol oynamaktadır. İletişim alanları, sunumların yanı sıra hem planlı hem de spontane toplantıları desteklemek üzere oluşturulmuştur. İletişim alanlarında insanlar fikirlerini çok rahat bir şekilde başkalarını rahatsız etmeden paylaşabilirler. Bu da resmi ve rezerve toplantılara olan ihtiyacı azaltır. İletişim alanları kendi başına çalışmak isteyen insanları rahatsız etmemek için Workstationlardan ayrı bir yerde konumlandırılmalı, bununla birlikte çalışanların kolay ulaşabilecekleri yerlerde bulunmalıdırlar.
4.SOSYALLEŞME (CHILLING OUT)
Ofis çalışanları, iş saatleri içerisinde, çalışmaya ara verip sohbet edebilecekleri bir şeyler atıştırıp içebilecekleri anlara ihtiyaç duyarlar. Sosyal alanlar bu anları desteklemek için tasarlanmıştır. Sosyal alanlarda hoş bir aydınlatma, ses ambiyansı ve konforlu koltuklar bulunmasının yanı sıra ilham kaynağı olabilecek kitaplar ve çeşitli oyunlar yer alabilir. Sosyal alanla kendinizi iyi hissetmenize ve işinize yenilenmiş bir şekilde dönmenize yardımcı olur.