British American Tobacco Türkiye Genel Müdürlüğü

İstanbul’un en önemli iş merkezlerinden birinde yer alan Orjin Maslak’ın dokuz ve onuncu katlarına taşınma kararı alan BAT ekibi ile öncelikle bir workshop organize edildi. Bu atölye çalışmasının verilerinden yola çıkılarak oluşturulan projede çalışanların talepleri, ihtiyaçları üzerine bir tasarım şeması çıkarıldı, verilen tüm kararlara bu beklentiler işlendi. Hiyerarşi yerine sosyalliğin, durağan bir oturma düzeni yerine hareketin temellendirildiği sosyal bir ofis tasarlandı.

Toplamda 4.500 m² alana sahip iki kat birbirine, giriş ve resepsiyona yakınlık esas alınarak döşemede açılan boşluk sayesinde fonksiyonel ve modern bir merdiven ile bağlandı. Yaş ortalaması oldukça genç ve enerjisi yüksek BAT ekibi için hareket temelli çalışma sisteminin kurgulandı. Departmanların birbirleri ile olan ilişkileri gözetilerek bir sirkülasyon haritası oluşturuldu. Çalışma birimleri, sosyal alanlar, toplantı mekanları bu haritada homojen ve herkesin kullanım ve ulaşımına kolay noktalarda hayat buldu.  Sosyal ve çalışma alanları birbirinin işlevini destekler nitelikte yaratıldı. Projenin en hareketli noktaları ise her biri birbirinden farklı konsepte sahip kitchenetteler ve fonksiyonel, renkli yemekhane oldu. Yemekhane alanı tüm gün boyu kullanılabilecek şekilde, toplantı, dinlenme gibi birçok farklı işlevi içinde barındıran geniş ve ferah  bir alan yaratıldı.  

Açık ofislerde sıradanlaşan, tekdüze 6lı çalışma istasyonu düzeni yerine şaşırtmalı bir yerleşim planı yapıldı,  çalışanların bir araya gelerek pop-up toplantılar, küçük kahve molalarına olanak sağlayan birbirinden farklı sosyal alanlar çalışma istasyonlarının arasına serpiştirildi.

Kurumun genç ve dinamik kimliğini yansıtan renk kararları, grafik tasarımı, iletişim mesajları ile her bir çizgi projenin kimliğini yansıttı. Proje içerisindeki yönlendirmeler farklı yüzeylerde yer alan grafikler, gerek zeminde gerekse tavanda devamlılığını sürdüren aydınlatma elemanlarının hareketliliği ile sağlandı.

Günün ve firmanın ihtiyaçlarına yanıt veren, modern, sıcak, zamansız mimari kararlar ve bu kararları destekleyen malzeme seçimleri ile bir bütün meydana getirildi. Doğal ışık, yeşil doku, sentetik zemin, cam, mermer ve ahşabın bir araya gelişi ile doğaya entegre bir tasarım üç ay gibi kısa bir sürede yeni kullanıcıları ile buluştu.

 

Fotoğrafçı: Gürkan Akay

Proje Yeri
Maslak, İstanbul, Türkiye

Proje Tipi
Ofis

İşveren
British American Tobacco Türkiye

Proje Tarihi
2017

Toplam İnşaat Alanı
4.500 m²

Proje Türü
İç Mimari Projelendirme & Uygulama