Arçelik Değişim Deposu

Proje, mevcut depo alanı olarak 3.400 m²’lik bir alana bir giriş katı ve bir asma kat olarak tasarlanmıştır. İkinci bir kat ile mekânı basık bir hale getirmek yerine yaklaşık sekiz metreye varan tavan yüksekliği değerlendirilerek ofis ferah bir çalışma alanına kavuşturulmuştur. Büyük bir çatısı bulunan deponun karanlık bölümünden sıyrılmak amacı ile tavan tamamen açılarak sosyalleşme alanlarını içeren geniş bir iç bahçe oluşturulmuştur. Girişte yaşayan bir yeşil duvar ile karşılama alanı yaratılırken, bu duvarın hemen arkasında vestiyer, printer, atık kağıt üniteleri, telefon kulübeleri, video-konferans odaları gibi hizmet birimlerini kapsayan ve aynı zamanda ıslak hacimlere geçiş imkanı veren geniş bir servis koridoru yaratılmıştır. Giriş alanı iç avlu, köprüler, asma kat, sosyal alanlar ve amfi merdiveni kapsayan geniş bir görüş açısına sahip oluşu ile binanın tüm hacmini hissettirebilecek şekilde tasarlanmıştır.

Mevcut depodaki duvarlar açılarak gün ışığından faydalanmak amaçlanmıştır. Açık ofiste sıralı bir çalışma istasyonu yerleşimi yerine ergonomik açıdan da çeşitli çalışma biçimlerini destekleyecek şekilde planlanan hareket temelli bir çalışma yaklaşımı tercih edilmiştir. Çalışma alanlarının aydınlatması tavan yüksekliği sebebi ile genel bir aydınlatma düzenine ek olarak herkesin kendi çalışma alanında bulunan lokal aydınlatmalar ile desteklemiştir. Yönetici odaları kendi bölümlerine hâkim olabilecekleri alanlara gerekli göz temasını kurabilecekleri gibi konumlandırılmıştır.

Binanın yüksekliğinden yararlanarak oluşturulan asma kata ulaşan amfi merdiven iç bahçeye bakacak şekilde genel bir sosyalleşme alanı olarak düşünülmüştür.  Bu katta bulunan dört farklı köprü ile birbirinden farklı büyüklerde olan toplantı alanlarına ulaşılmaktadır. Binanın yüksekliğinden faydalanılarak oluşturulan ikinci kat, genel anlamda sosyal alanları çalışma alanlarından kopartan daha izole bir yaklaşım ile çözümlenmiştir. Kitchenetteleri, bilardo, satranç gibi oyun alanlarını, rahat oturmaları içinde bulunduran sosyal alanlar kişilerin bir araya gelerek birtakım paylaşımlarda bulunabilecekleri, dinlenebilecekleri bir kurgu ile çeşitli temalarla temellendirilmiştir. 

Projeyi detaylı incelemek için thinkbigg.com’u ziyaret edebilirsiniz.

Proje Yeri
Çayırova, İstanbul, Türkiye

Proje Tipi
Ofis

İşveren
Arçelik A.Ş.

Proje Tarihi
2016

Toplam İnşaat Alanı
3.400 m²

Proje Türü
İç Mimari Projelendirme